top of page
Sand Dunes

Overgewicht &
Afvallen

Last van overgewicht en (blijvend) afvallen lukt niet?
Het is helaas voor jou herkenbaar: je eet te veel of te weinig en je hebt allerlei diëten geprobeerd. Het lukt maar niet om (blijvend) af te vallen en de frustraties lopen hoog op. Waarom willen die hardnekkige kilo’s maar niet verdwijnen? Waarom heeft eten ons zo vaak in de ban en kies je toch sneller voor een bord friet in plaats van een salade zoals voorgenomen? Waarom heb ik overgewicht en wil het afvallen maar niet lukken?

Wist je dat bijna de helft van alle vrouwen onzeker is over haar gewicht?

En dat zo’n 30 procent van de mannen ontevreden is met zijn lichaam?

Blijvend afvallen lukt maar niet

Ben je iemand die worstelt met je gewicht en met blijvend afvallen? Dan herken jij je misschien wel in onderstaande punten. 

 

  • Ik voel me onzeker. Een tijdje op dieet gaan lukt wel, maar doordat het telkens niet het gewenste resultaat oplevert begin ik steeds meer aan mezelf te twijfelen.

  • Ik ben altijd aan het letten op calorieën en/of koolhydraten.

  • Nieuwe kleren kopen? Daar word ik verdrietig en gefrustreerd van. Daar sta ik weer met die te grote maat…

  • Als ik naar mezelf kijk in de spiegel ben ik boos, verdrietig en/of gefrustreerd. Waarom lukt (blijvend) afvallen mij maar niet?!

  • De vakantie komt eraan. Ik maak me (al lang vooraf) zorgen over de bikini’s, jurkjes, korte broeken en de terrasstoelen.

  • Ik ben zo gefrustreerd, ik geef het maar op en doe alsof mijn gewicht mij niets meer uitmaakt.  

 

Allereerst: je bent echt niet de enige die zich zo voelt! Wist je dat bijna de helft van alle vrouwen onzeker is over haar gewicht? En dat zo’n 30 procent van de mannen ontevreden is met zijn lichaam?

Ten tweede: jij kunt niets aan jouw overgewicht doen! Zelfs al zeggen mensen: “joh, eet gewoon wat minder!”.

 

Het is belangrijk dat je weet wáárom je meer eet.

Waarom je minder verantwoorde keuzes maakt.

Waarom je nét dat beetje te veel eet.

Begrijp jij de ‘waarom’?

 

Dan kan de weg vrijgemaakt worden naar effectief en blijvend afvallen. 

Rock Balancing

Verschillende eetproblemen

Er zijn verschillende eetproblemen, van net dat beetje te veel blijven eten waardoor je maar steeds niet afvalt, tot een eetstoornissen. Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij er sprake is van een verstoord eetgedrag. De één eet te weinig, de ander te veel. Weer anderen wisselen eetbuien en streng diëten af. Er zijn verschillende eetstoornissen waar ik je met behulp van effectieve PRI-therapie mee kan helpen.

Boulimia Nervosa

Boulimia Nervosa is een eetstoornis waarbij je regelmatig flinke eetbuien hebt. Deze terugkerende en overmatige eetbuien komen vaak voort uit verveling, trauma’s uit het verleden of eenzaamheid. Wanneer je honger hebt door een geestelijke oorzaak en overeet, probeer je negatieve emoties te onderdrukken. Achteraf heb je vaak spijt en probeer je het overeten te compenseren door laxeermiddelen te gebruiken, over te geven of een periode niets te eten.

Binge eating disorder (BED)

Binge-eten betekent dat je heel snel heel veel eet. Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over wat, hoeveel, hoe vaak en hoelang je eet. Het voelt niet alsof je vol zit, maar échte honger is er ook niet. Na een eetbui walg je van jezelf en schaam je je diep. 

 

Het kan ook zo zijn, dat je (onbewust!) te vaak nét iets te veel eet. Je schept net iets te veel op, je eet op de automatische piloot en je kunt geen lekkernijen laten staan als dit voor je neus staat. Hierdoor ga je overeten. 

ARFID

ARFID staat voor Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Oftewel: je vermijdt voedsel met een specifieke kleur, geur, smaak of structuur. ARFID is een voedingsstoornis, omdat je bij deze stoornis niets geeft om je lichaam of gewicht. Dit maakt de impact daarentegen niet minder groot. Veel mensen met ARFID eten te weinig en kunnen ernstig afvallen. Daarnaast kan ARFID grote gevolgen hebben voor je geestelijke gezondheid. Doordat je veel niet durft te eten, eet je liever alleen en niet met anderen. Dit kan behoorlijk eenzaam zijn. 

Succesvolle behandeling dankzij PRI-therapie

Ik heb als ervaringsdeskundige (BED) en met PRI-therapie al veel mensen met Boulimia Nervosa, Binge Eating Disorder en ARFID succesvol behandeld. Met PRI-therapie gaan we op zoek naar de échte oorzaak van je eetprobleem. Met veel doorzettingsvermogen is het mogelijk je eetgedrag aan te passen, maar helaas vervalt uiteindelijk iedereen weer in het oude eetgedrag. Ik help met PRI-therapie de onderliggende oorzaak te ontdekken en weg te nemen. Zodat het gevecht met afvallen stopt en jij blijvend op je gewenste gewicht kan leven.

Weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op!

bottom of page