top of page
  • Henny Venekamp Coaching en Therapie

3 Tips om positief te blijven tijdens het herstellen van Post-COVID vermoeidheid!

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden


Mijn Persoonlijke Reis: Herstel na Post-COVID Vermoeidheid


Positief blijven vond ik in het begin denk ik wel het allermoeilijkste tijdens mijn Post Covid herstel de afgelopen 15 maanden. "Maar dan gaat het toch al een stuk beter met je?" kreeg ik vaak te horen als ik vertelde hoe het met me ging. Hoe vaak dat wel niet tegen mij gezegd is. Maar wat werd ik vaak van binnen boos. Ja een stuk beter, maar ik ben nog maar op 50% van mijn herstel. En ja op papier kan ik nu inderdaad weer een keer uit eten gaan en kon dat een half jaar geleden absoluut niet. Maar jeetje, alles gaat met zulke mini stapjes, en ben ik al zoo lang onderweg dat ik elke keer als ik het hoorde toch merkte dat het veel met me deed, en soms nog doet.


En dan heb ík nog het geluk dat ik met mini stapjes vooruit ga, hoe moet dat wel niet zijn voor iedereen die nagenoeg geen vooruitgang ziet, en al een paar jaar langer ziek is dan ik. Ik heb echt het geluk dat ik inderdaad met hele kleine stapjes vooruit ga.


Omdat er geen passend antwoord voor Post Covid is, is het voor iedereen een zoektocht wat iets van hulp kan bieden bij zijn/haar herstel. Ieder lichaam reageert anders, en ieder persoon met Post Covid heeft verschillende klachten. Bij mij is het vooral de vermoeidheid en mijn lichaam die tot op dit moment geen (intensieve) inspanning meer aan kan.


Wat mij wel veel geholpen heeft - en daar kan denk ik wel iedereen baat bij hebben - is mijn mentale fitheid. Hoe ga je mentaal om met alles wat bij een langdurige ziekte als Post Covid komt kijken. Onderstaand deel ik een aantal tips die jou misschien kunnen helpen om positief in het leven te blijven staan. Mentale fitheid is voor mij van cruciaal belang gebleken tijdens mijn (nog steeds lopende herstel) en daarom wil ik daar graag meer met jullie over delen.Tip 1: Omring jezelf met positieve mensen voor mentale steun


Ik wil nog net niet zeggen dat alles valt of staat met positieve mensen, maar het is van wezenlijk belang. En dan bedoel ik niet de über positieve mensen die negeren hoe het met je gaat en hoe je je voelt. Maar gepaste positieve mensen, die er voor jou zijn. Die voor positieve input zorgen, die leuke verhalen hebben, die iets kleins bedenken om jou blij te maken, die de nieuwe situatie omarmen en er samen met jou iets van proberen te maken.


Het is ontzettend belangrijk om het contact te vergroten met de mensen waar je blij van wordt, én ook het contact te verminderen/minimaliseren met mensen waar je negatieve energie van ervaart. Ook al klinkt dit egoïstisch, jij hebt het al zwaar genoeg, en jij hebt niets aan negatieve emoties en energie van andere mensen.


Tip 2: Blijf betrokken, zelfs tijdens het herstelproces


Tijdens mijn herstel merkte ik dat ik af en toe me heel erg terug kon trekken. Dat ik bij wijze van spreken de hele dag onder een deken op de bank lag, Netflix kijken en nergens meer aan deel nemen. Op Whatsapp reageerde ik niet en op sociale media was ik alleen nog maar een 'gluurder'. Zelf deed ik niet meer actief mee.


Hoewel dit eerst 'lekker' voelde, ergens wilde ik toch zwelgen in dit gevoel, merkte ik dat ik door dat te doen toch ongemerkt steeds meer op mezelf kwam te staan. Als ik steeds niet mee deed in gesprekken of niet ging reageren, hoe moest iemand mij dan nog bereiken?

En wat ik zelf niet door had was dat ik door mezelf buiten te sluiten ik zelf een groot aandeel had in mijn - bij vlagen - eenzame gevoel.


Hoe technologie kan helpen bij betrokkenheid


Op een gegeven moment ben ik het om gaan draaien, ben ik actief op alles weer gaan antwoorden, en actief contact gaan zoeken. Ik merkte al snel dat mijn dagen er leuker van werden, dat ik veelvuldig contact had met de 'buitenwereld' waardoor ik toch weer meer gevoel kreeg ook bij mijn eigen leven.


Onlangs zijn mijn beste vriendin en mijn zus tegelijkertijd op vakantie geweest en beide deelden hun reis via Polarsteps (hele leuke app trouwens, als je van reizen houdt). "Is dat niet erg voor jou" vroeg mijn vriendin "nu je zelf niet kan reizen?", maar ik merkte juist het tegenovergestelde. Ik werd zo enthousiast en blij om hun avonturen van zo dicht bij mee te maken. Het gaf mij een positieve boost.


Tip 3: beweeg slim en pas activiteit aan je herstelniveau aan


Deze tip was voor mij zelf een hele moeilijke. Gewend als ik was aan hard trainen, crossfit, wedstrijdzwemmen, past gedoseerd bewegen absoluut niet in mijn straatje. Ik kwam er echt mijn bed niet voor uit zeg maar. Alles in mij wilde maar steeds weer terug naar fanatieke inspanning, naar de sportschool, naar uren wandelen of andere activiteiten. Maar dat ging gewoon niet.


Sterker nog, zodra ik iets met meer inspanning deed, bijvoorbeeld weer eens een poging om in de sportschool iets van gewicht trainingen te doen, dat de PEM

(Post-exertionele malaise) toesloeg, en ik weer een paar dagen totaal vermoeid en ziekig op de bank lag. En met iets van gewicht training bedoel ik dan 15 minuten in de sportschool, hele lage gewichten en slechts een paar herhalingen. Echt onbegrijpelijk.


De voordelen van beweging voor je fysieke en mentale gezondheid


Hier heb ik lang mee gestruggled. Ik begreep de voordelen van bewegen, maar wat als alles wat je gewend was te doen niet meer gaat? Uiteindelijk heb ik mentaal de overstap gemaakt van "sporten" naar "beweging". Dat mijn lichaam momenteel geen sporten aan kan, maar wel beweging. En heb ik mijn heil gezocht in het fietsen op mijn e-bike.

Met de maximale ondersteuning begon ik met 15 minuten fietsen, en fiets ik nu elke avond een rondje van 30-40 minuten. Het voordeel is dat ik lekker met mijn hoofd in de wind ben (zo'n e-bike gaat met maximale ondersteuning toch best een lekker tempo ;-) ) en hoewel ik de hele tijd dacht "hier heeft mijn lichaam helemaal niets aan" merk ik nu na 3 maanden dat mijn herstel toch weer opschuift. Dat ik opeens weer wat meer dingen aan kan.


Conclusie: probeer positief te blijven in je herstel van Post-COVID vermoeidheid


Hoe moeilijk het ook is, en ook al heb je op sommige dagen echt geen zin. Probeer je op andere dagen aan te zetten tot positief contact met mensen die jou energie geven. Wees actief in het reageren naar mensen die naar je uitreiken, en zoek sociale oplossingen om je verbondenheid met mensen te vergroten.

En tot slot, kijk of je iets kan vinden wat je in beweging kan brengen, als het kan hè, dat snap ik heel goed. Maar kijk of er misschien iets is wat je nu wegschrijft als nutteloos en waar je misschien de bank niet voor af komt, of dat toch het proberen waard is, het je een beter gevoel geeft (en het je op langere termijn misschien zelf iets van extra herstel oplevert).

71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page