top of page
Zoeken
  • Henny Venekamp Coaching en Therapie

Het nieuwste dieet of een maagverkleining? Lees deze 3 belangrijke tips als je wilt afvallen!

Bijgewerkt op: 2 jan. 2019

Terwijl ik het nieuwste dieet boek zit te lezen ben ik ondertussen aan het googelen en informatie aan het inwinnen over een gastric bypass operatie – ik wil zo graag mijn overgewicht verliezen, maar hoe doe ik dat? En hoe doe ik dat het liefst zo snel mogelijk én zonder het daarna weer aan te komen?


Opeens zie ik ze overal om me heen, mensen – vooral vrouwen – die heel veel kilo’s zijn afgevallen (of aan het afvallen zijn) met een gastric bypass operatie. Zou dat dan toch de miracle solution zijn? Lijkt me heel ideaal, zelf niet meer te bepalen wanneer te stoppen met eten en wat niet te eten, te ‘vechten’ met verleidingen, het kan dan simpelweg niet meer. Zo fijn dat de keuze voor mij wordt gemaakt.


Maar, dan lees ik opeens ook hele depressieve verhalen van mannen en vrouwen die na het oorspronkelijke geluk van het afvallen in de eerste periode, na een paar jaar datzelfde gewicht toch ook weer zijn aangekomen. Jeetje, dat wil ik helemaal niet meemaken.


Ondertussen krijg ik van mijn moeder de tip voor het nieuwste dieet.

Getriggerd door de veelbelovende woorden schaf ik het boek aan, zou dit dan dát perfecte dieet zijn?

Maar als ik het ga lezen en bij het hoofdstuk kom met het voorgeschreven eetschema zakt de moed me weer in de schoenen, zó weinig eten?

Ja dat gaat natuurlijk echt wel werken, maar dat wil ik niet meer. Ik heb de crash diëten nu echt wel gehad, het enige wat ze me opleveren is nog meer kilo’s op de lange termijn.

Herken jij je in bovenstaande? Je bent niet de enige!


Radeloos en moedeloos, hoe ga ik het nu weer opnieuw oppakken? Of ga ik mezelf accepteren zoals ik ben? Het nieuwe jaar komt eraan, ga ik er weer voor? Met goede voornemens een strak afval plan maken?

Eigenlijk zou ik het liefst willen dat ik me hier nooit meer mee bezig zou hoeven houden, dat ik een gezond gewicht zou hebben en daar zou blijven. Maar hoe?


Lees hieronder 3 belangrijke tips als je ook worstelt waar te beginnen:


Tip 1: Laat je niet sturen door – veel te - enthousiaste verhalen in de (sociale) media.

Het lijkt soms te mooi om waar te zijn, en dat is het dan eigenlijk ook. Dat geldt zowel voor een maagverkleining als voor het nieuwste dieet.

Alles werkt, en tegelijkertijd werkt alles ook niet…..op de lange termijn.

Natuurlijk, een heel klein percentage van de mensen lukt het om met een dieet of met een maagverkleining af te vallen en dat te blijven.

Op je gewicht blijven is het allergrootste probleem, de overgrote meerderheid komt -helaas- net zo gemakkelijk weer aan.


Tip 2: Ga niet bij de pakken neerzitten – kom in actie!

Is er dan helemaal geen oplossing? Jazeker wel, natuurlijk kan ook jij je overgewicht verliezen. Echter een nieuw dieet of een operatie is niet de (echte) oplossing. Alle beetjes helpen, stapje voor stapje kan je afvallen. Ga bewegen, ontdek wat je leuk vindt om te doen. Ga minder eten, let op je voeding keuze, pas je eetpatroon aan. Alle beetjes helpen echt, pas langzaam je levensstijl aan.


Tip 3: Onderzoek waarom je eet – dáár zit het echte probleem!

Dit is de echte oplossing, niet de gemakkelijkste weg, maar wel de meest doeltreffende op de lange termijn. Onderzoek hoe het komt dat jij steeds (net iets te veel) gaat eten, of wat maakt dat je om 10 uur al hebt gesnoept terwijl je je voor had genomen dat dit een ‘goede’ dag zou worden. Of waarom het je elke nieuwe week nog wel lukt om op maandag je aan je voorgeschreven dieet te houden maar je op dinsdagmiddag toch weer uit de bocht vliegt.

Hoe hard je ook je best doet om op wilskracht te veranderen, elke keer als je het weer niet volhoudt zal je meer teleurgesteld raken in jezelf, met alle (eet)gevolgen van dien.

Stop met zoeken naar je wilskracht en ga onderzoeken waarom je eet, en ga dit aanpakken.


Zou jij ook zo graag willen begrijpen waarom je eet, of je je dieet niet volhoudt? PRI – Past Reality Integration – is dé methode om je ongewilde gedrag te gaan begrijpen én te gaan veranderen. Het is de perfecte methode om het overeten aan te pakken.

Wil je graag meer weten hierover? Neem contact met me op via info@hennyvenekamp.nl of 06-14830084.


Binnenkort verkrijgbaar: Liefdevol leven - vrij van eetproblemen. Het nieuwste boek van Ingeborg Bosch over PRI en eetproblemen

353 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page