top of page
  • Henny Venekamp Coaching en Therapie

Leven met Post Covid - Chronische vermoeidheid


Iedereen die mij kent weet dat ik een levenslustig type ben, altijd vol actie, ondernemend, sportief en bezig. Na een lang leven in de zakelijke wereld (28 jaar KLM) met vele internationale banen (lees veel reizen en een overvloed aan nieuwe interessante ervaringen) ben ik 6 jaar geleden gestopt en heb ik met succes mijn eigen coaching en therapie praktijk opgezet.

Totdat vorig jaar alles stopte, in ieder geval zo voelde het. Ik kreeg Corona en herstelde - zoals een hele grote groep mensen - niet.


Chronische Vermoeidheid Post Covid
Post Covid


Van een actief leven naar slapen en tv kijken


Eerst had ik het eigenlijk nog niet zo in de gaten. In Mei 2022 werd ik ziek en ik was niet eens ernstig ziek, maar ik herstelde niet. Tot ik in de loop van Juni dacht, dit kon wel eens niet goed aflopen en ben ik naar de huisarts gegaan. Doorverwezen naar de fysio zie ik mij daar nog zitten, best hoopvol. Samen met de ergotherapeut bespraken we mijn situatie en kreeg ik een - voor mij - harde boodschap. Gezien hun ervaringen waren de inschattingen dat mijn herstel wel een half jaar tot anderhalf jaar kon gaan duren.

Mijn wereld stond even stil, ik was in shock. En tegelijkertijd dacht ik "ja hoor, nou dat gaan we nog wel eens zien".


Maar ze kregen gelijk, of eigenlijk niet, want het duurt inmiddels al 16 maanden, en ik functioneer momenteel op 50%.

"Het ergste moet nog komen"


Ik hoor het mijn fysio nog zeggen. Eigenlijk dacht ik dat hij gek geworden was, hoezo het ergste moet nog komen. Maar hij kreeg - helaas - gelijk. Achteraf gezien had ik in de zomer van 2022 nog energie, nog conditie, en nog kracht. Iets wat ik na de zomer helemaal zou gaan verliezen. Het verzwakken van mijn immuunsysteem zorgde voor ontstekingen waarvoor medicatie nodig was, en toen was daar opeens PEM, Post-exertionele malaise.


Een term waar ik nog nooit van had gehoord, maar nu maar al te goed weet wat het is. Alle inspanning die voor Corona normaal waren, van een kleine wandeling tot heel actief sporten, bleken opeens niet meer mogelijk. Ik werd er ziek van. Hoewel het nu echt veel beter gaat is de PEM nog in alle hevigheid aanwezig, en is beweging nagenoeg niet aan de orde.Vermoeidheid (chronisch)


Het dieptepunt kwam voor mij in Oktober 2022 toen mijn lichaam het totaal liet afweten en ik in bed en op de bank belandde. Iedere twee uur een powernap, absoluut geen enkele inspanning en afwachten. Afwachten tot het weer beter zou gaan. Vreselijk.


Een vreselijke tijd, Oktober en November 2022 waren het absolute dieptepunt waarin ik niets kon en niets deed. Iedereen heeft zijn eigen soort klachten en zijn eigen herstel, dat realiseer ik mij terdege. Geen enkele Post Covid patiënt heeft exact hetzelfde, en geen enkel herstel is hetzelfde.

Ik ben in aanraking gekomen met Shiatsu en met de Epiphora methode, beide hebben mij ontzettend veel gebracht, en doen dat nog steeds. Daarnaast heb ik mijn eetpatroon compleet veranderd.Emotionele klachten


Ik weet hoe het voelt, of tenminste, ik weet hoe ik me voelde en welke vreselijke emotionele buien/klachten deze hele situatie bij mij opriepen (en soms nog roepen). Ik heb een depressieve fase gehad en angst dat het nooit meer beter zou worden. Daarnaast veel onmacht en boosheid, op mezelf, op de ziekte, op mijn partner (uit frustratie) en op de hele wereld.


Daarin heb ik heel veel baat gehad bij mijn psychologische kennis en de PRI methode. Deze op mezelf toepassen heeft zo ontzettend veel verlichting gebracht.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik deze periode van mijn leven heb kunnen ombuigen naar een (hopelijke tijdelijk) nieuw normaal, waarin ik zelfs iets van dankbaarheid (hoe vreselijk ik dat woord ook vindt) kan voelen voor alles wat ik in deze situatie leer. Bijvoorbeeld dat een langzamer leven heel fijn is, dat ik eigenlijk heel erg kan genieten van rustiger aan doen.Mensen helpen die hier (tijdelijk) mee moeten leren leven


Gelukkig kan ik dus weer 50% werken, en kan ik in de middagen cliënten helpen in mijn praktijk. Inmiddels heb ik mij ook toegelegd op specifiek mensen mentaal ondersteunen en helpen met emotionele klachten als je met Post Covid of Chronische vermoeidheid te maken krijgt. Naast alle fysieke ongemakken en belemmeringen is het echt bevrijdend als je je emotioneel wel fit voelt.


Wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen neem dan (vrijblijvend) contact op.13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page