top of page
Sand Dunes

Vermoeidheid (Post Covid)

Leren leven met (langdurige) vermoeidheid is een life changing ervaring.
Na 15 maanden (dd. aug 2023) zelf te leven met de rest klacht vermoeidheid na een corona besmetting, en op dit moment 50% kunnen functioneren,  ervaar ik zelf hoe gigantisch impactvol een langdurige ziekte op nagenoeg alle aspecten van je leven is.

 

Daar zijn aan de ene kant de fysieke beperkingen van je lichaam en het acceptatie proces dat je lichaam (voorlopig nog lang) niet doet wat je gewend bent. Je wordt gedwongen je hele leven aan te passen aan de nieuwe situatie, je moet een balans zien te vinden tussen de inspanning die je aankan, en de rust die er tegenover moet staan. Een lange weg met vallen en opstaan, frustratie en onmacht.

 

Aan de andere kant komt daarbij een heel groot mentaal aspect kijken, bij het leren leven met langdurige of misschien wel chronische vermoeidheid. Deze emotionele klachten worden vaak onderbelicht of komen op de tweede plaats. De focus van herstel ligt veelal op het fysieke herstel.

 

Mede door mijn eigen weg naar herstel ben ik overtuigd van het belang van psychische hulp, en het positieve effect daarvan op mijn kwaliteit van leven tijdens het herstel.

 1 op de 8 mensen heeft langdurige
klachten na een corona besmetting 
- het Post Covid Syndroom

Emotionele klachten

Als je dag in dag uit met je vermoeidheid wordt geconfronteerd, met een leven wat totaal veranderd is, met een lichaam die niet meer doet wat je gewend bent, dan vraagt dat emotioneel heel veel van je om daar goed mee om te kunnen gaan.

 

Deze nieuwe situatie gaat heel vaak samen met één of meer van onderstaande emotionele klachten:

 

  • Depressieve gevoelens

  • Stress reacties

  • Angstige gevoelens

  • Boosheid (naar jezelf of je omgeving)

  • Emotioneel / huilbuien

  • Verdrietig

  • Schaamte 

  • Schuld

 

Herken je één of meer van deze gevoelens, en beïnvloeden

deze je dagelijkse leven of misschien wel je herstel,

neem dan contact op.

Het is heel bevrijdend je bijkomende emotionele klachten aan te pakken.

Leaves

Psychische klachten behandelen met PRI therapie

Als je wordt geconfronteerd met (chronische) vermoeidheid dan kan al je aandacht en frustratie uit gaan naar het lichamelijke probleem. En hebben we vaak niet door dat de psychische impact het probleem nog eens extra zwaar maakt. Je helpt jezelf enorm door verlichting te zoeken voor de emotionele bijkomende klachten, zodat je met een frisser gemoed je toch al moeilijke situatie aan kan gaan.

Ik help mensen met behulp van PRI-therapie deze situatie dragelijker te maken. PRI is een effectieve methode waarmee je gaat achterhalen waar de oorzaak ligt van de emotionele klachten die jij ervaart. Ook al lijkt dat te gaan over de vermoeidheid en je veranderde leefsituatie, toch zal je gaan ontdekken dat een (heel) aantal van je emotionele klachten met iets anders te maken heeft, en dat daar juist wel degelijk iets aan te doen is.

Dus heel goed nieuws, in deze lastige situatie!​

 

Sterker nog, het is zelfs redelijk eenvoudig, ook al lijkt dit voor jou op dit moment nog onmogelijk.

 

Ervaringsdeskundig 

Zoals ik bovenaan de pagina al schrijf, ben ik momenteel (Aug '23) herstellende van het Post Covid Syndroom. 

In mei 2022 kreeg ik Corona en hoewel ik eigenlijk niet ernstig ziek ben geweest herstelde ik niet.

Nu - 15 maanden later - werk ik 50%, of eigenlijk moet ik zeggen, kan ik gelukkig weer 50% werken, omdat ik mij realiseer dat een hele grote groep Nederlanders er nog veel erger aan toe zijn, en dit absoluut (nog) niet kunnen.

Wil je meer weten over mijn persoonlijk verhaal....lees dit blog

Daarnaast probeer ik mensen te helpen met hun mentale fitheid via blog posts, lees meer hier

bottom of page