top of page
  • Henny Venekamp Coaching en Therapie

5 Concrete tips voor een stressvrije(re) dag

Bijgewerkt op: 1 okt. 2023

Uitgeput zit je 's avonds op de bank, wéér een dag voorbij, wéér een dag die veel sneller voorbij ging dan jij van te voren hoopte. Je to-do lijstje ligt half afgevinkt voor je op tafel, verdrietig wordt je er van.

Elke dag opnieuw probeer je wat meer ruimte en tijd te hebben.

Ruimte én tijd, níet alleen om het to-do lijstje écht af te werken, maar éigenlijk wil je méér ruimte en tijd voor jezelf.


Steeds dezelfde stress, op je werk krijg je je inbox niet leeg, de lunchpauze heb je weer met een boterham achter je bureau doorgebracht, snel nog even wat boodschappen halen, koken, sporten, de kinderen, het past gewoon níet in een dag.


Hoe dóen andere mensen dat toch?

Op sociale media volg je inmiddels een heel aantal influencers die lachend de dag zonder stress claimen door te komen.

De cursus time management die je ooit van je baas hebt gekregen zit ergens nog in je achterhoofd.

Elke avond maak je een nieuw (hoopvol) plan voor de volgende dag, 'mórgen gaat het me écht lukken' spreek je met jezelf af...


Waarom blijkt het toch zo vaak zo moeilijk om iets minder stress op een dag te ervaren én iets meer het gevoel van tijd en ruimte voor jezelf te hebben?

Hieronder deel ik 5 tips die - mits je wel jezelf de tijd en ruimte geeft dit uit te proberen ;-) - voor een andere beleving van je dag gaan zorgen:


1. Begin de dag rustig


Sta wat eerder op om rustig te kunnen ontbijten en jezelf voor te bereiden op de dag, in plaats van gehaast te zijn.

Als je een gezin hebt, sta eens een kwartiertje of een half uurtje eerder op dan je gezinsleden, zodat je even wat tijd alleen hebt voor de hectiek van het gezin en de dag begint.

Als je jezelf wat extra tijd gunt in de ochtend, rustig de dag begint dan heb je een totaal andere beleving van de dag.


2. Prioriteer taken


Zet de belangrijkste én moeilijkste taken bovenaan je lijstje en ga hier als eerste mee aan de slag.

Veel mensen zijn geneigd deze taken uit te stellen, omdat ze bijv. veel tijd vragen of moeilijk zijn, en beginnen liever met eenvoudigere taken.

Deze volgorde werkt bijna altijd averechts.

Ja, je vinkt dan wel lekker wat taken van je to-do lijstje, maar je energie neemt af gedurende de dag én je zin om er nog aan te beginnen heel waarschijnlijk ook.

Voor je het weet duiken deze taken heel wat dagen achter elkaar op je lijstje op voordat ze echt gedaan worden (vaak vanwege een deadline).


"Eat that Frog", wat zoveel betekent als "zet jezelf er toe het moeilijkste eerst te doen", daar heb je de hele dag voordeel van!

( Eat that Frog is trouwens een heel leuk én aan te raden boek van Brian Tracy)


3. Doe één ding tegelijk


Hoewel wij mensen, nou ja ik denk eigenlijk vóóral wij vrouwen, geloven dat multitasken handig is en veel tijd bespaart is dat veelal niet waar.

Sterker nog...Multitasking kan stress veroorzaken.


Je aandacht is té veel verdeelt, en dit leidt - helaas - veel sneller tot overprikkeling en vermoeidheid. Waardoor je daarna juist minder effectief bent.


Focus je op één taak tegelijk.


Écht waar, én vooral voor de vrouwen die dit lezen, probeer het gewoon eens een (paar) dag(en) uit en ervaar zelf.


4. Digitale detox


Misschien heb je wel eens op je mobiele telefoon gekeken wat je schermtijd is op een dag, en ben je je - net als ik zelf - rot geschrokken. Wat brengen we toch een tijd door op onze telefoon.

Hoe leuk het ook waarschijnlijk is, het slokt dus uren van je tijd! Tijd die jou een hele andere beleving van je dag kunnen geven. Tijd die écht weg is, en met wát precies?


Stel je eens voor als je 20% minder schermtijd zou hebben, hoe zou dat voelen en wat zou jij met die tijd doen?


5. Luister naar muziek

Nou hoop ik eigenlijk dat jouw antwoord zonet niet was 'harder werken' of 'nog meer van mijn to-do lijstje afwerken', maar dat je even ruimte maakt voor jezelf.

Stress hebben is voor een groot gedeelte jouw ervaring. Jouw beleving van dat wat er op je afkomt en wat er van jou verwacht wordt te doen.

Ga eens ervaren hoe het is om per dag even 5 of 10 minuutjes, in plaats van te scrollen, lekker naar een paar van jouw favoriete nummers te luisteren, en voel eens wat dat met je doet!Heel veel succes, ik hoop dat je jezelf toe staat met één of meerdere tips van hierboven eens te gaan oefenen en het effect te ervaren!

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page