top of page
  • Henny Venekamp Coaching en Therapie

Waar lig jij wakker van?

Heel af en toe heb ik het nog, gelukkig niet zo heel vaak want ik slaap eigenlijk altijd heel goed door, maar heel af en toe word ik wakker en val ik niet meteen weer in slaap en dan begint het circus.

Ja ik noem het maar een circus want ik probeer van alles, rustig ademen, schaapjes tellen, de meditatie oefening die ik ooit in een ver verleden heb gehoord.


Maar het is al te laat, mijn hersens zijn al 'aan' gegaan. Het nadenken is al begonnen en zie dat maar weer eens uit te krijgen.


Het probleem lijkt trouwens 's nachts altijd veel groter dan als ik in de ochtend wakker wordt. En het lef wat ik 's nachts in mijn hoofd had om iemand eens goed te vertellen 'Hoe het nou echt zit' is overdag ook als sneeuw voor de zon verdwenen.

Herkenbaar?

Daar ben je dan een uur of langer mee bezig geweest en je hebt er precies nul komma nul aan.


Piekeren of nadenken in de nacht over situaties overdag gaat niet vanzelf over. Veel mensen hebben dit ook al hun hele leven "dus dat hoort bij mij".

Als iemand zegt "dat hoort bij mij" of "dat is bij mij nou eenmaal zo" dan wordt ik altijd extra wakker en denk ik "Ha, nu wordt het leuk". Want ik geloof daar namelijk helemaal niet in.

Niets "hoort bij jou" of "is nou eenmaal zo", het is voor jou gewoon geworden, en jij bent gaan geloven dat het bij jou hoort. En met een beetje pech geloof je ook nog dat het nooit anders zou kunnen.


Dan ben jij bij mij aan het goeie (of verkeerde ;-)) adres, want ik geloof dat alles wat wij denken of voelen veranderd kan worden. Als je maar begrijpt waardoor het komt, én, heel belangrijk, als jij zelf graag wilt dat het verandert. Als dat zo is dan kan het anders, zo ook met je pieker/nadenk gedrag tijdens de nachten.


Ik durf te stellen dat alles waar jij in de nacht van wakker ligt en over aan het piekeren bent, dat dat iets is waar jij overdag stress van krijgt. Terwijl ik dit type denk ik oei wacht even, dit is natuurlijk niet helemaal waar, je kan ook wakker liggen van hele nare zaken als ziektes of erger van jezelf of geliefdes. Dat laat ik even hier buiten.


Maar heel vaak lig jij wakker over situaties waarin jij niet blij bent maar niet durft te zeggen dat je het anders wilt. Dat je teveel werkdruk hebt maar geen nee durft te zeggen. Boos bent op iemand maar de relatie niet wilt verstoren dus je zegt maar niets. En zo kan ik wel even doorgaan maar je snapt denk ik waar ik heen wil.


Je hebt overdag ergens last van en dat laat je lopen, en daar gaat je nachtrust.

En dan laat ik nog even achterwege dat het missen van nachtrust weinig goeds doet voor de volgende dag (ken je de neerwaartse spiraal?).


Dus wil jij werkelijk stoppen met piekeren en terug naar een goede nachtrust, en geloof jij nu nog dat dat nu eenmaal is wie jij bent? Stap dan eens uit je comfortzone,

neem dan contact met me op (info@hennyvenekamp.nl) en kom bij me langs voor een sessie, ik kan je binnen een sessie laten ervaren waar jouw echte probleem ligt én maak een plan met jou hoe we dat gaan aanpakken.


Daar ligt de oplossing naar een goede nachtrust!

Tot gauw?


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page